fbpx

moj nalog

Bohinjsko jezero je previše lepo za ubistvo (Agata)

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero Slovenije, nalazi se u podnožju Nacionalnog parka Triglav, koji je prepoznat kao nacionalni simbol ove zemlje (nalazi se na grbu Slovenije i vojničkim odorama). Ovo mesto je stvoreno za uživanje i odmor, ali neće razočarati ni one turiste kod kojih je prisutan avanturistički duh. Oko samog jezera se nalazi staza za pešačenje i biciklizam, duga preko 12 km.

Oko samog jezera, koje je dugačko oko 4.350 m, nalazi se mnoštvo turističkih centara. Najrazvijeniji centar je Ribčev Laz i to je prvo mesto na koje nailazite kada putem krenete sa Bledskog jezera. Mesto je poznato po apartmanima, hotelima, dobrim restoranima u kojima možete probati nacionalnu kuhinju. U samom mestu se nalaze i marketi, tako da ni jednog trenutka ne morate brinuti da li ste poneli sve što vam je potrebno.

Ribčev Laz je ujedno i mesto gde se nalazi dosta znamenitosti. Koliko je Bohinjsko jezero lepo, govori i činjenica da ga je i Agata Kristi često posećivala. Na ovom mestu nije napisala ni jednu knjigu, jer je smatrala da je Bohinj previše lep za ubistvo.

Đavolji most

Za Bohinjsko jezero se vezuju brojne legende i to možete saznati sedeći u nekom od restorana (najbolji vodiči su, zapravo, meštani). Prva kaže da je most u mestu Ribčev Laz izgradio sam đavo. Naime, meštani su nekoliko puta pokušavali da izgrade most, ali svaki put bi se on srušio. Đavo im je ponudio nagodbu: on će most izgraditi, a prva živa duša koja pređe most će pripasti njemu. Tako je i bilo, đavo je most izgradio, a meštani su se dosetili i preko mosta prvo poslali psa.

Taj most postoji i danas, a kada ga pređete, dolazite do crkve Svetog Jovana Krstitelja, za koju se ne zna kada je tačno osnovana. Za crkvu kažu da je prava misterija, baš iz tog razloga. Zna se samo da je osnovana pre XV veka (neki izvori ukazuju da je osnovana krajem XIII veka). Crkva je prilično mistična, a gotovo da vam niko ne može reći šta znače pojedine freske (na primer, freska anđela sa đavoljim očima). Ulaz u crkvu se naplaćuje 2€.

Jezeru je ime dao Bog (Bohinj)

Ovo je još jedna legenda koju ćete često čuti ovde. Jezero odlikuje prelepa i očuvana priroda, a prema predanju, to mesto je Bog čuvao za sebe. Kada je delio zemlju, potpuno je zaboravio na malu skupinu ljudi koja nije bila uopšte zahtevna i za njih, naravno, nije ostalo ništa jer su je svi ostali halapljivi razgrabili. Bog se sažalio na njih i dao im je zemlju koju je sačuvao za sebe. Zbog toga je Bohinj dobio takav naziv.

Tips & tricks:

Kako stići do jezera?

Jezero se nalazi na 80ak km od glavnog grada Slovenije. Iako se nalazi tako blizu, mesto je potpuno odvojeno od urbanizacije i ovde ćete se zaista odmoriti od svakodnevne gradske gužve. Do jezera stižete putem E61 od Ljubljane, zatim pratite putokaz prema Bledskom jezeru. Isključujete se i prelazite na lokalni put 209 prativši putokaze za oba jezera. Prvo ćete doći do Bledskog jezera, i priče o ovom jezeru se možete podsetiti ovde. Nakon 25 km, dolazite u do Bledskog jezera.

Gde jesti?

Spomenuo sam već da je Bohinjsko jezero dosta pošteđeno gužve i urbanizacije, samim tim ima manje ugostiteljskih objekata. Ali, ne brinite, nećete ostati gladni! Hotel Jezero se nalazi u na par minuta hoda od Đavoljeg mosta i tu možete popiti kafu i nešto prezalogajiti. Prednost je što ovaj objekat radi gotovo cele godine.

Turisti su oduševljeni jednim mestom, koji nije klasičan restoran kako smo mi to navikli. Drvene klupe su postavljene u bašti objekta, a nalazi se na samoj obali jezera. Ovaj restoran se zove Pod Skalco i karakterišu ga pristupačne cene, ljubazno osoblje i ukusna nacionalna hrana. Mana i nedostatak je što objekat ne radi van sezone, tako da ako putujete u novembru mesecu (11. novembar je bio kada sam išao sa grupom – državni praznik dan primirja), objekat je bio zatvoren!

Uspinjača na Vogel

Kažu da ako se niste popeli na Vogel, kao da niste bili na Bohinjskom jezeru. U mestu Ukanc (bukvalno znači na kraju), nalazi se žičara (Cable Car). Na svakih polasata uspinjačom se možete popeti na vrh Vogela, koji je najznačajniji turistički centar zimskog turizma u Sloveniji. Cena je 20€ po osobi. Za 7-8 minuta dolazite na vrh. Pogled sa Julijskih Alpa je neponovljiv!

Kada sam u novembru bio sa grupom, žičara nije radila. Za par dana ponovo idem u Sloveniju i nadam se da ću imati sreće da se ovog puta popnem do samog vrha i ovu poslednju sliku u blogu, zamenim svojom slikom! (Držite mi palčeve!)

Fotografija preuzeta sa www.vogel.si. Za informacije, fotografije i video posetite zvaničnu stranicu Ski centra Vogel.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, možda ćete uživati i u čitanju teksta o Ljubljani.

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop