fbpx

Iz mog ugla: kako je biti turistički vodič?

Sigurno se sećate pitanja iz osnovne škole: ,,Šta želiš biti kada porasteš?’’. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam na to pitanje, bez razmišljanja, odgovorio: turistički vodič. Znate kako se kod dece to stalno menja, ali u mom slučaju je kroz nekoliko godina ta dečija želja postala stvarnost i deo svakodnevnice. Prisetite se kako do licence turističkog vodiča.

Došao je trenutak upisa u srednju školu i prva želja je bila turističko odeljenje. Možda je prelomni trenutak predstavljala maturska ekskurzija kada sam definitivno odlučio da se bavim ovim poslom. Tada sam sa uživanjem slušao Ivanu (lokalnog vodiča u Pragu). Nakon srednje škole i te maturske ekskurzije došao je na red i upis na fakultet, gde je ponovo turizmologija bila prva i jedina opcija za mene! Iako je upis na fakultet bio pre 7 godina, sećam se pitanja svojih roditelja: ,,Da li je to ono što zaista želiš?’’. Naravno da nisam mogao da im odgovorim istog trenutka, ali gledajući me sada kako uživam u svom poslu, znam da su dobili odgovor na postavljeno pitanje.

Život turističkog vodiča

Gledajući moje slike sa putovanja, većina bi mi pozavidela. Svakog dana u pokretu. Svaki dan je drugačiji od prethodnog. Istina, nekada ne znate na kom mestu ćete se sutradan probuditi. Ovo je posao koji vam omogućava da upoznate svoju zemlju, posetite mesta koja verovatno ne biste nikada (za neka niste ni znali da postoje), a ono što je najveća vrednost upoznajete druge kulture, menjate okruženje i ljude sa kojima radite. Jednom rečju, menjate sebe!

U ovom odeljku neću detaljnije govoriti o znanju koje turistički vodič mora da poseduje. On je informator u pokretu i jasno vam je da mora imati znanje iz geografije, istorije, istorije umetnosti, arhitekture, književnosti… Zbog toga je jasno da pripreme za ovaj posao ne počinju onog trenutka kada je vodič angažovan od strane agencije da realizuje određeno putovanje. Moje učenje je počelo onog trenutka kada sam se odlučio za ovaj poziv. Siguran sam da je ovo jedan od najlepših poslova koje čovek može raditi, ali kao i svaki drugi posao ima svoje prednosti i mane.

Svakog dana sam u kontaktu sa ljudima, što opet, ima svoje dobre i loše strane. Često upoznajem ljude koji su slični mom temperamentu, delimo ista interesovanja i na isti način uživamo u putovanjima. Nakon putovanja ostajemo u kontaktu, pa se naše druženje ne završava kada autobus pristigne u Beograd, već tada tek počinje. Nema veće pohvale u mom radu, nego kada dobijem poziv od putnika i pitanje: ,,Gde putuješ za praznik, želim da idem sa tobom?’’. Takođe, nedavno sam dobio poruku od putnika: ..Mi smo putovanje uplatili, a ti se pobrini da tog dana budeš u našem autobusu“. To je znak da svoj posao radim odgovorno i kvalitetno.

  • ,,Zadovoljni putnici su jedino pravo priznanje u radu turističkog vodiča“

Osobine turističkog vodiča

Sa druge strane, dešava se da upoznate ljude koji su suprotni vama (na neki način specifični – ili oni to bar tako misle). Tada može nastati problem i to je jedna od situacija u kojoj turistički vodič mora pokazati sve svoje dobre osobine: strpljenje i toleranciju, poštovanje prema putniku… On je predstavnik turističke agencije i na profesionalan način mora rukovoditi nastalom situacijom. On je taj koji kontroliše ponašanje grupe. Za obavljanje posla turističkog vodiča su potrebni kvalitetni i kvalifikovani ljudi. Potrebno je da imaju jaku psihofizičku volju i pozitivne karakteristike.

Turistički vodič mora voditi računa o svom izgledu, gde pre svega mislim na način oblačenja, ali i na mimiku tokom izlaganja i slušanja putnika. Zamislite da se pred vama pojavi osoba pocepanih pantalona (moderno, zar ne?). A da li biste imali poverenja u tako obučenu osobu? Naravno da ne.

Često se setim profesorke sa polaganja, koja je stalno pričala da vodič mora imati veliko znanje o destinaciji gde vodi turiste. Ako će izlaganje trajati samo 5 minuta, potrebno je da ima činjenice kao da će izlaganje trajati 35 minuta. Naravno, mora se voditi računa i o načinu na koji će se te činjenice predstavljati, a to možemo nazvati lepotom govora.

Karijera u ovom poslu se gradi polako i temeljno, jer će samo na taj način biti duga i uspešna. Nažalost, čest je slučaj da vodiči prihvataju regije i destinacije koje ne poznaju dovoljno. Kao turistički vodič, najpre sam dobro upoznao svoju zemlju, a sada je red da svoje znanje širim i izvan granica naše zemlje. Kao vodič, ne smete podceniti znanje grupe koju vodite. Mnogi putnici će krenuti spremni na put, dosta će čitati i informisaće se o destinaciji. Ne smete ni preceniti svoje znanje i svoje sposobnosti.

Šta znači biti turistički vodič?

Turistički vodič je veoma važan činilac turističkog putovanja. Sve ono što je turistička agencija organizovala, on na terenu mora realizovati. Turistički vodič je leader – vođa. On mora da istražuje, bude kreativan, on je spreman da donosi promene, efikasan je i timski orijentisan. On turističku grupu vodi ka cilju i samo ako poseduje gore navedene osobine stići će do cilja, a grupa će biti zadovoljna.

Biti turistički vodič nije obično zanimanje.

Biti turistički vodič je stil života.

Biti turistički vodič je privilegija.

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop