Turistički pratilac i turistički vodič: razlika?

Turistički vodič ili turistički pratilac? Koja licenca ti je potrebna za posao kojim želiš da se baviš? Pročitaj ovaj tekst i otkrij!

Bliži se oktobar mesec i uskoro će nadležno Ministarstvo raspisati konkurs za turističke vodiče i pratioce. Na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija možete pronaći obaveštenje u kome se ističe da će se konkurs ove godine (2019.) biti raspisan 07. oktobra. Prijavljivanje svih zainteresovanih kandidata sprovodiće se od narednog dana (08. oktobra) pa sve do 15. oktobra. Na konkurs se mogu prijaviti sva zainteresovana lica koja:

 • Imaju drzavljanstvo Republike Srbije
 • Znaju srpski jezik
 • Imaju najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i
 • Aktivno znaju još jedan strani jezik.

Na konkurs za turističke vodiče i pratioce je potrebno dostaviti sledeća dokumenta:

 • Dokaz o državljanstvu
 • Očitanu ličnu kartu
 • Dokaz o završenom obrazovanju (uverenje ili diploma)
 • Obrasce koje preuzimate sa sajta Ministarstva – prijava i izjava
 • Dokaz o uplati administrativne takse (oko 310,00).

Čitav proces licenciranja možete pronaći u tekstu Kako do licence turističkog vodiča?“.

Turistički pratilac i turistički vodič

Koja je razlika između turističkog vodiča i turističkog pratioca?

Razlika između vodiča i pratioca je velika, iako je u našoj zemlji čest slučaj da se ove dve licence izjednačavaju. Osnovna razlika se ogleda u tome što je turistički vodič predstavnik lokalne zajednice, odnosno destinacije koju posećuju turisti, dok je turistički pratilac predstavnik organizatora putovanja u inostranstvu.

Turistički pratilac

Turistički pratilac je lice koje obavlja tehničke poslove pri vođenju i praćenju grupe. Prema važećem Zakonu o turizmu, turistički pratilac jeste fizičko lice koje prati turističku grupu i obavlja operativno tehničke poslove od početka putovanja do odredišta i nazad.Pratilac je osoba koja se brine oko potrebne papirologije i dokumentacije neophodne za prelazak državne granice, daje osnovne informacije kao što je kurs i menjanje novca, daje preporuku dobrog restorana i slično. Takođe, brine se oko smeštaja grupe u izabrani hotel i rešava sve probleme koji su vezani za rooming. Turistički pratioci, dakle, uglavnom svoju delatnost obavljaju van granica naše zemlje kao predstavnici organizatora putovanja. Pratioci mogu obavljati delatnost i unutar Srbije, ali ne smeju govoriti o turističkim atrakcijama i znamenitostima. Njihov posao u Srbiji je tehničke prirode: smeštaj u hotel, kupovina ulaznica…

Turistički vodič

Sa druge strane, turistički vodič može obavljati sve poslove kao i turistički pratilac, ali ima i niz drugih poslova utvrđenih pomenutim Zakonom. Prema njemu turistički vodič pokazuje i objašnjava kulturno-istorijske, geografske, arheološke, etnografske i druge turističke vrednosti i znamenitosti, upoznaje turiste sa društveno-ekonomskim, političkim i društvenim razvojem cele zemlje i pojedinačnih mesta. Turistički vodič može obavljati razne poslove: transfer i doček gostiju na aerodromu i drugim saobraćajnim terminalima, obilasci grada i turističkih atrakcija, realizacija ekskurzija i izleta… On svoju delatnost najviše obavlja na teritoriji naše zemlje, pa s toga možemo reći da je turistički vodič na neki način i ambasador Srbije, jer često predstavlja prvi kontakt sa stranim turistima koji dolaze u Srbiju.

Turistički vodiči i turistički pratioci, pri obavljanju delatnosti, moraju nositi na propisan način odgovarajuću legitimaciju, koju izdaje organ koji i organizuje polaganje. Licence važe samo u okviru naše zemlje.

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je prazna. Da li želiš da pogledaš nešto od proizvoda?Povratak na kupovinu